Article (Périodiques scientifiques)
A Dietary Fiber-Deprived Gut Microbiota Degrades the Colonic Mucus Barrier and Enhances Pathogen Susceptibility.
Desai, Mahesh S.; Seekatz, Anna M.; Koropatkin, Nicole M. et al.
2016In Cell, 167 (5), p. 1339-1353.e21
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Mots-clés :
Animals; Citrobacter rodentium/physiology; Colitis/microbiology; Colon/microbiology; Dietary Fiber/administration & dosage; Disease Susceptibility; Enterobacteriaceae Infections/microbiology; Escherichia coli; Female; Gastrointestinal Microbiome; Germ-Free Life; Humans; Intestinal Mucosa/microbiology; Male; Mice; Mucin-2/genetics; Akkermansia; Citrobacter rodentium; bacteroides; dietary fiber; gylcans; microbiome; microbiota; mucin; mucus layer; polysaccharides
Résumé :
[en] Despite the accepted health benefits of consuming dietary fiber, little is known about the mechanisms by which fiber deprivation impacts the gut microbiota and alters disease risk. Using a gnotobiotic mouse model, in which animals were colonized with a synthetic human gut microbiota composed of fully sequenced commensal bacteria, we elucidated the functional interactions between dietary fiber, the gut microbiota, and the colonic mucus barrier, which serves as a primary defense against enteric pathogens. We show that during chronic or intermittent dietary fiber deficiency, the gut microbiota resorts to host-secreted mucus glycoproteins as a nutrient source, leading to erosion of the colonic mucus barrier. Dietary fiber deprivation, together with a fiber-deprived, mucus-eroding microbiota, promotes greater epithelial access and lethal colitis by the mucosal pathogen, Citrobacter rodentium. Our work reveals intricate pathways linking diet, the gut microbiome, and intestinal barrier dysfunction, which could be exploited to improve health using dietary therapeutics.
Disciplines :
Microbiologie
Auteur, co-auteur :
Desai, Mahesh S.
Seekatz, Anna M.
Koropatkin, Nicole M.
Kamada, Nobuhiko
Hickey, Christina A.
Wolter, Mathis
Pudlo, Nicholas A.
Kitamoto, Sho
Terrapon, Nicolas
Muller, Arnaud
Young, Vincent B.
Henrissat, Bernard
WILMES, Paul ;  University of Luxembourg > Luxembourg Centre for Systems Biomedicine (LCSB)
Stappenbeck, Thaddeus S.
Nunez, Gabriel
Martens, Eric C.
Plus d'auteurs (6 en +) Voir moins
Co-auteurs externes :
yes
Langue du document :
Anglais
Titre :
A Dietary Fiber-Deprived Gut Microbiota Degrades the Colonic Mucus Barrier and Enhances Pathogen Susceptibility.
Date de publication/diffusion :
2016
Titre du périodique :
Cell
ISSN :
0092-8674
eISSN :
1097-4172
Maison d'édition :
Cell Press, Etats-Unis - Massachusetts
Volume/Tome :
167
Fascicule/Saison :
5
Pagination :
1339-1353.e21
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Organisme subsidiant :
FNR - Fonds National de la Recherche
Commentaire :
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Disponible sur ORBilu :
depuis le 03 janvier 2019

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