Reference : Frühstückgewohnheiten / Habitudes du petit déjeuner
E-prints/Working papers : First made available on ORBilu
Social & behavioral sciences, psychology : Sociology & social sciences
Human health sciences : Public health, health care sciences & services
http://hdl.handle.net/10993/36407
Frühstückgewohnheiten / Habitudes du petit déjeuner
German
Residori, Caroline mailto [University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE) >]
van Duin, Claire mailto [University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE) >]
Kern, Matthias Robert mailto [University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE) >]
Catunda, Carolina mailto [University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE) >]
Heinz, Andreas mailto [University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE) >]
Willems, Helmut mailto [University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE) >]
23-Aug-2018
HBSC-Factsheets Luxemburg Nr. 10
4
No
[de] Tägliches Frühstück ; Health Behaviour in School-aged Children ; HBSC ; Luxemburg
[de] In der HBSC-Studie 2014 wurden die Schüler gefragt, ob sie an allen Schultagen frühstücken. Tägliches Frühstücken nimmt mit dem Alter ab: Während im Alter von 11-12 rund zwei Drittel der Schüler täglich frühstücken, sind es weniger als die Hälfte der Schüler im Alter von 17-18. Im Alter von 11-16 ist tägliches Frühstücken bei Jungen häufiger verbreitet als bei Mädchen, in der Altersgruppe 17-18 gibt es keine Unterschiede. Die befragten Schüler frühstücken umso eher täglich, je höher der Wohlstand der Familie ist, in der sie aufwachsen. Tägliches Frühstücken ist bei Schülern im Fondamental häufiger verbreitet als bei Schülern an Sekundarschulen. Innerhalb der Sekundarschulen ist tägliches Frühstücken am weitesten verbreitet im Enseignement secondaire und am seltensten im Modulaire.
[fr] L’étude HBSC de 2014 interroge les élèves sur la prise quotidienne d’un petit déjeuner les jours d’école. La consommation quotidienne d’un petit déjeuner diminue avec l’âge : alors que deux tiers des élèves de 11-12 ans indiquent prendre un petit déjeuner tous les jours, il s’agit de moins de la moitié pour les 17-18 ans. Pour la catégorie des 11-16 ans, les garçons indiquent plus souvent prendre un petit déjeuner quotidien que les filles. Cet écart disparait pour la catégorie 17-18 ans. Plus le niveau socio-économique des élèves interrogés est élevé, plus ils sont nombreux à prendre quotidiennement un petit déjeuner. Aussi, cette habitude est plus fréquente chez les élèves du fondamental que du secondaire. Au sein du secondaire, les élèves du secondaire classique sont les plus nombreux à prendre un petit déjeuner tous les jours, alors que les élèves du modulaire sont les moins nombreux à prendre le petit déjeuner.
http://hdl.handle.net/10993/36407

File(s) associated to this reference

Fulltext file(s):

FileCommentaryVersionSizeAccess
Open access
Factsheet 10 Fruehstueck.pdfPublisher postprint206.23 kBView/Open

Additional material(s):

File Commentary Size Access
Open access
10 petit déjeuner.pdfVersion en français228.7 kBView/Open

Bookmark and Share SFX Query

All documents in ORBilu are protected by a user license.