Eprint first made available on ORBilu (E-prints, Working papers and Research blog)
Frühstückgewohnheiten / Habitudes du petit déjeuner
Residori, Caroline; van Duin, Claire; Kern, Matthias Robert et al.
2018
 

Files


Full Text
Factsheet 10 Fruehstueck.pdf
Publisher postprint (211.18 kB)
Download
Annexes
10 petit déjeuner.pdf
(234.19 kB)
Version en français
Download

All documents in ORBilu are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Tägliches Frühstück; Health Behaviour in School-aged Children; HBSC; Luxemburg
Abstract :
[de] In der HBSC-Studie 2014 wurden die Schüler gefragt, ob sie an allen Schultagen frühstücken. Tägliches Frühstücken nimmt mit dem Alter ab: Während im Alter von 11-12 rund zwei Drittel der Schüler täglich frühstücken, sind es weniger als die Hälfte der Schüler im Alter von 17-18. Im Alter von 11-16 ist tägliches Frühstücken bei Jungen häufiger verbreitet als bei Mädchen, in der Altersgruppe 17-18 gibt es keine Unterschiede. Die befragten Schüler frühstücken umso eher täglich, je höher der Wohlstand der Familie ist, in der sie aufwachsen. Tägliches Frühstücken ist bei Schülern im Fondamental häufiger verbreitet als bei Schülern an Sekundarschulen. Innerhalb der Sekundarschulen ist tägliches Frühstücken am weitesten verbreitet im Enseignement secondaire und am seltensten im Modulaire.
[fr] L’étude HBSC de 2014 interroge les élèves sur la prise quotidienne d’un petit déjeuner les jours d’école. La consommation quotidienne d’un petit déjeuner diminue avec l’âge : alors que deux tiers des élèves de 11-12 ans indiquent prendre un petit déjeuner tous les jours, il s’agit de moins de la moitié pour les 17-18 ans. Pour la catégorie des 11-16 ans, les garçons indiquent plus souvent prendre un petit déjeuner quotidien que les filles. Cet écart disparait pour la catégorie 17-18 ans. Plus le niveau socio-économique des élèves interrogés est élevé, plus ils sont nombreux à prendre quotidiennement un petit déjeuner. Aussi, cette habitude est plus fréquente chez les élèves du fondamental que du secondaire. Au sein du secondaire, les élèves du secondaire classique sont les plus nombreux à prendre un petit déjeuner tous les jours, alors que les élèves du modulaire sont les moins nombreux à prendre le petit déjeuner.
Disciplines :
Sociology & social sciences
Public health, health care sciences & services
Author, co-author :
Residori, Caroline  ;  University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE)
van Duin, Claire ;  University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE)
Kern, Matthias Robert ;  University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE)
Catunda, Carolina ;  University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE)
Heinz, Andreas ;  University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE)
Willems, Helmut ;  University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Integrative Research Unit: Social and Individual Development (INSIDE)
Language :
German
Title :
Frühstückgewohnheiten / Habitudes du petit déjeuner
Publication date :
23 August 2018
Number of pages :
4
Available on ORBilu :
since 23 August 2018

Statistics


Number of views
167 (32 by Unilu)
Number of downloads
200 (29 by Unilu)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBilu