Article (Périodiques scientifiques)
Social Change for Sustainable Localized Food Sovereignty. Convergence between Prosumers and Ethical Entrepreneurs.
RECKINGER, Rachel
2018In Sociologia del Lavoro, 152 (4), p. 174-192
Peer reviewed vérifié par ORBi
 

Documents


Texte intégral
Reckinger-SDL 2018 GR(with DOI).pdf
Postprint Éditeur (114.47 kB)
Télécharger

Tous les documents dans ORBilu sont protégés par une licence d'utilisation.

Envoyer vers



Détails



Mots-clés :
Alternative food networks; Prosumers; Ethical entrepreneurship; Organic local fruit and vegetable production; Social innovation; Circular economy; Political consumerism; Crowdfunding; Agro-ecology; Heterodox food production and retail niches; Time banks
Résumé :
[en] Some resourceful community-driven initiatives for local food production and retail have recently appeared in Luxembourg, where low organic agricultural rates are paradoxically paired with high consumer demands. This niche of social innovators combines agroecology with circular economy practices. Four cases of alternative food networks are presented here – studied with qualitative interviews and participant observation. One was established in the 1980s and has about 200 employees, partly linked to social assistance. The more recent and smaller initiatives are characterised by cooperative governance, a community-supported agricultural outlook, hands-on workshops and time banks, all enabled by social media. These initiatives are more radical in their agro-ecological or permaculture practices, focusing on regenerative land use without relying on imports and fostering the integration of consumers with varying degrees of prosumer involvement. This politicised step goes further than mere (and possibly industrialised) organic production. It represents a cultural shift in the food system by attracting media and policy interest, diverting attention away from individuals and focusing instead on the collective efforts that are necessary to build a more resilient food system.
Disciplines :
Arts & sciences humaines: Multidisciplinaire, généralités & autres
Sociologie & sciences sociales
Auteur, co-auteur :
RECKINGER, Rachel  ;  University of Luxembourg > Faculty of Language and Literature, Humanities, Arts and Education (FLSHASE) > Identités, Politiques, Sociétés, Espaces (IPSE)
Co-auteurs externes :
no
Langue du document :
Anglais
Titre :
Social Change for Sustainable Localized Food Sovereignty. Convergence between Prosumers and Ethical Entrepreneurs.
Date de publication/diffusion :
décembre 2018
Titre du périodique :
Sociologia del Lavoro
ISSN :
0392-5048
eISSN :
1972-554X
Maison d'édition :
Franco Angeli Edizioni, Italie
Titre particulier du numéro :
Pro-sumers on the move: 
overcoming the line between 
labour and consumption
Volume/Tome :
152
Fascicule/Saison :
4
Pagination :
174-192
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Focus Area :
Sustainable Development
Intitulé du projet de recherche :
https://food.uni.lu
Disponible sur ORBilu :
depuis le 28 mai 2018

Statistiques


Nombre de vues
529 (dont 39 Unilu)
Nombre de téléchargements
357 (dont 5 Unilu)

citations Scopus®
 
14
citations Scopus®
sans auto-citations
12
citations OpenAlex
 
17

Bibliographie


Publications similaires



Contacter ORBilu