Article (Périodiques scientifiques)
Values-based territorial food networks. Qualifying sustainable and ethical transitions of alternative food networks.
RECKINGER, Rachel
2022In Regions & Cohesion, 12 (3, Winter 2022), p. 78-109
Peer reviewed vérifié par ORBi
 

Documents


Texte intégral
Rachel Reckinger_VTFN_2152-9078-reco120305.pdf
Postprint Éditeur (882.36 kB)
Télécharger

Tous les documents dans ORBilu sont protégés par une licence d'utilisation.

Envoyer vers



Détails



Mots-clés :
Values-Based Territorial Food Networks; Comparative literature review; Alternative Food Networks; Local Food Systems; Civic Food Networks; Short Food Supply Chains; Sustainable Transitions
Résumé :
[en] This comparative literature review of local food systems, short food supply chains, and civic food networks, subsumed under alternative food networks (AFN), suggests converging them into the novel umbrella-term values-based territorial food networks (VTFN). Based on the analysis of specificities and shortcomings in the four concepts, VTFN aims to enhance conceptual clarity, while the current coexistence conceals structural and systemic commonalities—relevant for understanding pathways to ethical and sustainable food system transformations. Taking stock of issues in the four concepts, VTFN strives to be overarching and pragmatic. It qualifi es AFN’s “alternativeness” through social, economic, environmental and governance “sustainability values” and through the co-construction of “territoriality” in varying constellations. Thus, it fosters integrated scientific dialogue about conceptual determinations of emerging networks of food system transitions worldwide.
Disciplines :
Arts & sciences humaines: Multidisciplinaire, généralités & autres
Sociologie & sciences sociales
Auteur, co-auteur :
RECKINGER, Rachel  ;  University of Luxembourg > Faculty of Humanities, Education and Social Sciences (FHSE) > Department of Humanities (DHUM)
Co-auteurs externes :
no
Langue du document :
Anglais
Titre :
Values-based territorial food networks. Qualifying sustainable and ethical transitions of alternative food networks.
Date de publication/diffusion :
01 décembre 2022
Titre du périodique :
Regions & Cohesion
ISSN :
2152-906X
eISSN :
2152-9078
Maison d'édition :
Berghahn Books, New York, Inconnu/non spécifié
Volume/Tome :
12
Fascicule/Saison :
3, Winter 2022
Pagination :
78-109
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Focus Area :
Sustainable Development
Intitulé du projet de recherche :
Sustainable Food Practices
Disponible sur ORBilu :
depuis le 16 août 2021

Statistiques


Nombre de vues
1444 (dont 47 Unilu)
Nombre de téléchargements
230 (dont 6 Unilu)

citations Scopus®
 
23
citations Scopus®
sans auto-citations
22
OpenCitations
 
5
citations OpenAlex
 
25

Bibliographie


Publications similaires



Contacter ORBilu