Article (Périodiques scientifiques)
The impact of COVID-19 on alternative and local food systems and the potential for the sustainability transition: Insights from 13 countries
RECKINGER, Rachel; Nemes, Gusztav; Chiffoleau, Yuna et al.
2021In Sustainable Production and Consumption, 28 (2021), p. 591–599
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Résumé :
[en] The COVID-19 pandemic has been a major stress test for the agri-food system. While most research has analysed the impact of the pandemic on mainstream food systems, this article examines how alternative and local food systems (ALFS) in 13 countries responded in the first months of the crisis. Using pri- mary and secondary data and combining the Multi-Level Perspective with social innovation approaches, we highlight the innovations and adaptations that emerged in ALFS, and how these changes have cre- ated or supported the sustainability transition in production and consumption systems. In particular, we show how the combination of social and technological innovation, greater citizen involvement, and the increased interest of policy-makers and retailers have enabled ALFS to extend their scope and engage new actors in more sustainable practices. Finally, we make recommendations concerning how to support ALFS’ upscaling to embrace the opportunities arising from the crisis and strengthen the sustainability transition
Disciplines :
Sociologie & sciences sociales
Arts & sciences humaines: Multidisciplinaire, généralités & autres
Auteur, co-auteur :
RECKINGER, Rachel  ;  University of Luxembourg > Faculty of Humanities, Education and Social Sciences (FHSE) > Department of Humanities (DHUM)
Nemes, Gusztav
Chiffoleau, Yuna
Zollet, Simona
Collison, Martin
Benedek, Zsofia
Colantuono, Fedele
Dulsrud, Arne
Fiore, Mariantonietta
Holtkamp, Carolin
Kim, Tae-Yeon
Korzun, Monika
Mesa-Manzano, Rafael
Ruiz-Martinez, Irune
Smith, Kiah
Tamura, Norie
Viteri, Maria Laura
Orban, Eva
Plus d'auteurs (8 en +) Voir moins
Co-auteurs externes :
yes
Langue du document :
Anglais
Titre :
The impact of COVID-19 on alternative and local food systems and the potential for the sustainability transition: Insights from 13 countries
Date de publication/diffusion :
juin 2021
Titre du périodique :
Sustainable Production and Consumption
eISSN :
2352-5509
Maison d'édition :
Elsevier
Volume/Tome :
28
Fascicule/Saison :
2021
Pagination :
591–599
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Focus Area :
Sustainable Development
Disponible sur ORBilu :
depuis le 23 juillet 2021

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